Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Leids Universitair Medisch Centrum

Inpassing 10 kV-systeem lukt in bestaande ruimte

Over het LUMC

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) krijgt steeds meer bedrijfskritische werkprocessen. De noodstroomvoorzieningen moeten hierin meegroeien. Cor Cerdijn, als hoofd Gebouw- en Installatiebeheer verantwoordelijk voor 350.000 m2, gaf Centrica Business Solutions (toen nog ENER-G Nedalo) opdracht voor de levering van twee 2 MVA dieselgeneratoren.

Patientenzorg, wetenschappelijk onderzoek en opleiding behoren tot de kerntaken van het LUMC. Cerdijn en zijn team zorgen voor de volledige energievoorziening en het beheer van de technische installaties, zoals liften en roltrappen, luchtbehandeling en riolering. Bij de bouw van het nieuwe hoofdgebouw in het begin van de jaren tachtig werden voor  de noodstroom vier dieselmachines van elk 1 MVA aangeschaft. Speciaal als back-up voor het zogeheten preferente net, dat elektriciteit levert aan alle bedrijfskritische installaties en apparatuur. Zoals operatiekamers, intensive care, maar ook langlopende proeven in het laboratorium.

Veranderde prioritering

Die capaciteit is inmiddels te laag, stelt Cerdijn vast:  “Het is niet zo zeer dat we als bedrijf meer energie zijn gaan gebruiken, maar de prioritering is veranderd. Processen die vroeger op het algemene net zaten, zijn verschoven naar het preferente net. De twee oudste dieselmachines uit 1983 van elk 1 MVA vervangen we voor elk 2 MVA. Zo vergroten we onze noodstroomcapaciteit met vijftig procent. Overigens hebben die ‘oude’ machines er slechts 900 draaiuren opzitten. Iedere maand draaien we ze synchroon vier uur over het halve net. Tien keer per jaar zetten we ook echt het algemene net en preferente net uit. Dat is zowel een test voor de noodstroomsystemen als voor de medici.”

Creativiteit in uitvoering

Na zorgvuldige oriëntatie werd de opdracht aan Centrica Business Solutions gegund. “We hebben eerst gekeken
welke bedrijven bij ons passen. Van de oorspronkelijke zeven partijen konden diverse niet meekomen in ons 10 kV- middenspanningsnet. De uiteindelijke keuze voor Centrica Business Solutions is een combinatie van kwaliteit, kosten, en creativiteit in uitvoeringsideeen. Zo passen de nieuwe compacte machines in de bestaande ruimte. Daar zijn we blij om, want het scheelt nogal of je ook nog een paar muren  moet verzetten.”

Volledig ontzorgd

In december moet de installatie worden opgeleverd.  Dat betekent nog een half jaar hard werken. Want doordat  het vermogen van de generatoren toeneemt, hebben de kabels een upgrade nodig. Ook worden de hoogspanningsschakelaars vervangen van olie naar vacuum. Cerdijn:  “Deze nieuwe techniek hebben we al in andere recente gebouwen toegepast. Centrica Business Solutions heeft die aanpassing meegenomen evenals de overige elektrotechnische, werktuigkundige en bouwkundige werkzaamheden. Zo is het eigenlijk een turnkeyproject geworden waarin wij operationeel volledig worden ontzorgd  en alleen als toezichthouder optreden.”

Daarom Centrica Business Solutions

Centrica Business Solutions is de oudste leverancier van noodstroominstallaties in Nederland. Het bedrijf beschikt over een grote vloot noodstroominstallaties in Europa en is geautoriseerd servicedealer van MTU en Perkins. Ook met de noodstroominstallaties voor het LUMC bewijst Centrica Business Solutions als echte noodstroomspecialist: wie intelligente keuzes maakt in energie, ziet zijn rendement   en besparingen groeien.