Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

LafargeHolcim verlaagt de uitgaven voor energie met DR

Door samen te werken met Centrica Business Solutions heeft een van de grootste Belgische cementproducenten nu een duidelijk beeld van zijn energieverbruik. Demand Response helpt kosten en CO2-uitstoot te verlagen, en het risico op energietekorten in heel België te verminderen.

10 MW
tijdens piekuren teruggeleverd aan het net
CO2
verbruik verminderd op lange termijn

Beoordeling van het piekenergieverbruik

De LafargeHolcim-groep beheert een grote cementfabriek in Obourg, België. De fabriek is het hele jaar door in gebruik, maar in het hoogzomerseizoen moet de productie worden opgeschaald. Het management had geen duidelijk beeld van de invloed van de verschillende componenten van de installatie op de energievraag.

Flexibele benadering van energieverbruik

DR (Demand Response) van REstore (nu onderdeel van Centrica Business Solutions) biedt een realtime overzicht van het energieverbruik van de verschillende componenten in de fabriek in Obourg.

De deskundige teams van Centrica Business Solutions werkten samen met het management in Obourg om inzicht te krijgen in de manier waarop de fabriek werkt. Dit hielp bij de definiëring van operationele grenzen voor alle flexibele activa en de implementatie van een actieplan dat de energiewaarde maximaliseert en ervoor zorgt dat de productieprocessen niet worden beïnvloed.

De resultaten

Met DR kan LafargeHolcim de fabriek in Obourg flexibeler inzetten. Indien nodig kunnen de grote klinkermolens en kleinere kolen- en slakmolens worden uitgeschakeld tijdens periodesn van piekenergieverbruik, met volledige transparantie van het energieverbruik en de kostenimplicaties. Voor het eerst is er duidelijkheid over de energiekosten voor de verschillende componenten van de installatie.

Er is ook een nationale impact. Belgische media hebben gewaarschuwd voor elektriciteitstekorten in de winter die mogelijk gevolgen hebben voor bedrijven en burgers. Centrica Business Solutions heeft daarom de verschillende reserveprogramma's die worden aangeboden door de operator van het transmissiesysteem, Elia, voorgelegd aan het management van de fabriek. Als incentive kan Elia, in ruil voor de flexibiliteit, een schadeloosstelling aan Obourg aanbieden om de kosten van verloren productie te dekken.

Daarnaast heeft Centrica Business Solutions naadloze automatisering zonder menselijke tussenkomst tot stand gebracht, evenals realtimebewaking van de beperkingen en volledige transparantie van verwachte betalingen.

We kunnen een exacte waarde toekennen aan ons energieverbruik. Dit betekent dat we flexibeler kunnen zijn in de manier waarop we de fabriek in Obourg inzetten. We optimaliseren ons energieverbruik het hele jaar door."
Woordvoerder van LafargeHolcim

Waarom zou u kiezen voor Centrica Business Solutions?

  • Centrica Business Solutions zet partnerschappen op met 100% op elkaar afgestemde doelen. Holcim verdient aan Demand Response, en niet aan de optimalisatie van andermans activa. Hierdoor is er realtime-inzicht in de waarde van de flexibiliteit: hoeveel betaling wordt er verwacht, wanneer is er stroom beschikbaar en hoeveel CO2 wordt er bespaard.
  • Demand Response vereenvoudigt de verdere ontwikkeling van duurzame energie. Het verlaagt de CO2-uitstoot van LafargeHolcim en helpt de wereldwijde klimaatverandering te beperken.
  • Centrica Business Solutions optimaliseert het hele jaar door inkomsten, voor het grootst mogelijke volume, in de bestbetalende reserve, op het best mogelijke moment.