Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Foamglas laat duurzaamheidsreferenties stralen

Door deel te nemen aan de Demand Response-programma's, vergroot de Belgische glasproducent zijn toewijding aan duurzame ontwikkeling.

Ononderbroken productie

De fabriek van Foamglas Tessenderlo in België gebruikte al een grote hoeveelheid duurzame energie met windturbines en zonnepanelen geïnstalleerd op locatie. Het intermitterende aanbod dreigde echter de productie te verstoren.

Voldoen aan duurzame doelstellingen

REstore (nu onderdeel van Centrica Business Solutions) stelde voor de elektroden van de glassmeltovens uit te schakelen. Het management van Foamglas stond in eerste instantie huiverig tegenover dit idee.

Maar omdat DR (Demand Response) garandeert dat elke beslissing om het systeem uit te schakelen wordt onderworpen aan een reeks strikte grensvoorwaarden, kreeg het plan toch bijval. De glassmeltovens van Foamglas zijn goed geïsoleerde ovens die profiteren van een grote thermische inertie. Ze kunnen eenvoudig worden losgekoppeld en weer aangesloten, mits het gesmolten glas boven een ingestelde temperatuur blijft. Als de temperatuur te laag wordt, wordt de beperking automatisch onderbroken en worden de elektroden opnieuw geactiveerd om de oven opnieuw op te warmen.

De resultaten

De naadloze automatiseringstechnologie van Centrica Business Solutions zorgt ervoor dat de volledige bedrijfsvoering geen risico loopt. Het vereist zeer weinig extra toezicht van de operators van de Foamglas-fabriek. De productie is niet langer in gevaar.

Bovendien maakt Foamglas, om boetes te vermijden, onderdeel uit van een portfolio met andere industriële consumenten. Dit werkt effectief als afscherming: wanneer de glassmeltoven opnieuw moet worden geactiveerd, kan een andere leverancier het overnemen en de gevraagde energie terugleveren aan het net.

Het project helpt Foamglas om te voldoen aan de duurzaamheidsverplichtingen. DSR betekent dat Foamglas duurzame energie veilig terug kan leveren aan het net. Hierdoor kan het bedrijf een actieve rol spelen bij de vermindering van het risico op black-outs tijdens de winter in België, wanneer de regionale piekvraag mogelijk niet wordt gedekt door de beschikbare voorraad.

We nemen deel aan de Demand Response-programma's om een bijdrage te leveren aan een duurzamere samenleving."
Woordvoerder van Pittsburgh Corning

Waarom zou u kiezen voor Centrica Business Solutions?

  • Demand Response vereenvoudigt de verdere ontwikkeling van duurzame energie, verlaagt de CO2-footprint van de branche en helpt bij het tegengaan van wereldwijde klimaatverandering.
  • Demand Response stelt grote industriële consumenten in staat hun verbruik te verlagen en de energie terug te leveren aan hun lokale gemeenschap wanneer er weinig stroom is.
  • Centrica Business Solutions houdt zich aan vooraf ingestelde voorwaarden voor beperking. Er is geen invloed op de productie en er worden altijd hoge kwaliteitsnormen aangehouden.