Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Waarom het loont om uw wkk-unit goed te onderhouden

Als uw wkk-systeem (warmte-krachtkoppelingssysteem) niet goed wordt onderhouden, kunt u uw energiebesparingen en overheidssubsidies verliezen. Waarom zou u dat risico nemen?

Door uw apparatuur in tiptop conditie te houden, draagt u in hoge mate bij aan de levensduur van deze apparatuur. Dit geldt vooral voor een complexe wkk-unit. Zoals bij elk mechanisch systeem, is regelmatig onderhoud nodig om het systeem zo efficiënt mogelijk te laten functioneren.

Het belangrijkste doel van een wkk-unit is om te zorgen voor een aanzienlijke verlaging van uw energiekosten en uw CO2-uitstoot, dus als de unit niet goed werkt, zal het veel langer duren voor u rendement krijgt op uw investering.

Preventie is de sleutel tot goede prestaties

Om het risico van een vermindering van de prestaties van uw wkk-systeem te beperken, moet u regelmatige onderhoudscontroles plannen. Zo voorkomt u dat uw bedrijf tijdelijk geheel of gedeeltelijk moet worden stilgelegd vanwege reparaties, wat uw bedrijf zeer veel geld en tijd zou kosten. Laten we kijken naar de feiten.

Installatiekosten

Het installeren van een wkk-systeem kost tussen de £ 600 en £ 1.500 (€ 700 en € 1.800) per kW (afhankelijk van de grootte van de units). En de besparingen die dit systeem produceert, betekenen dat het systeem zichzelf terugbetaalt in minder dan vijf jaar.

Financiële en milieuvoordelen

Wkk-systemen leveren de volgende voordelen op:

 • Een minimum van tien procent aan energiebesparingen wordt vereist door het wkk-kwaliteitsborgingsprogramma, hoewel er meestal nog veel grotere besparingen worden bereikt
 • Kostenbesparingen tot veertig procent ten opzichte van elektriciteit afkomstig van het elektriciteitsnet en warmte die wordt gegenereerd door verwarmingsketels op locatie
 • Een efficiency van tachtig procent op het moment van ingebruikneming

Deze voordelen zijn allemaal gebaseerd op een wkk-systeem dat zo efficiënt mogelijk werkt. Als u uw unit op een lager niveau laat werken dan is aanbevolen, bijvoorbeeld op momenten dat het wat rustiger is, bereikt u gewoon niet de beste allroundbesparingen die de unit op basis van zijn ontwerp, zou kunnen leveren. Een constante capaciteit levert optimale prestaties.

Het risico van het verwaarlozen van onderhoud

Afgezien van de algemene staat van de unit en de energiebesparingen die u kunt behalen, zal een gebrek aan regelmatig onderhoud ook van invloed zijn op het kwaliteitsborgingscertificaat van uw warmte-krachtkoppelingssysteem. Het systeem moet een jaarlijkse onderhoudsbeurt krijgen omdat u anders de volgende voordelen misloopt:

 • Vrijstelling van de klimaatwijzigingsheffing
 • Verbeterde kapitaalfaciliteiten
 • Vrijstelling van bedrijfskwalificatie voor wkk-installaties en -machines

Wkk-onderhoudscontracten

Het onderhoud van zoiets complex als een wkk-systeem, waarbij bovendien moet worden voldaan aan overheidsvoorschriften, vergt hooggekwalificeerde professionals en constante monitoring.

Het is mogelijk om de onderhoudstaken intern uit te voeren, maar de risico's zijn groot, en kunnen bijvoorbeeld bestaan uit kostbare tijdelijke stillegging van uw bedrijf of verlies van overheidssubsidies. Als u echter een energieservicecontract aangaat met een externe energieleverancier, verlegt u het risico en de verantwoordelijkheid in wezen naar die leverancier.

Als u kiest voor een 'fit and forget'-optie (het systeem wordt geïnstalleerd en u hoeft er verder niet meer naar om te kijken), neemt een extern bedrijf het dagelijks beheer en het onderhoud van het wkk-systeem op zich. Bij deze optie zijn, behalve routineonderhoud, ook eventuele onderdelen en werkuren inbegrepen die nodig zijn om storingen te verhelpen of reparaties uit te voeren.

Download onze handleiding over serviceplannen en ontdek hoe Centrica Business Solutions uw WKK-systeem draaiende houdt

Een wkk-onderhoudscontract: vijf must haves

 1. 24-uursmonitoring. Door uw externe onderhoudsspecialist op afstand toegang tot uw wkk-systeem te verlenen, kan deze problemen opsporen, analyseren en oplossen voordat ze tot overlast zorgen. Sommige bedrijven bieden een olieanalyseprogramma dat slijtage en potentiële storingen kan opsporen voordat er problemen ontstaan.
   
 2. Maandelijkse rapporten. Een onderhoudsspecialist moet maandelijks een rapport presenteren over het functioneren van het wkk-systeem, waarin ook gedetailleerde kostenbesparingen moeten zijn opgenomen. U kunt deze gegevens gebruiken om uw collega's en eventuele aandeelhouders te informeren en te voorzien van de onderbouwing die nodig is voor hun besluiten.
   
 3. Honderd procent van het werk. We raden u aan een contract af te sluiten dat voorziet in een specifieke reactietijd. U hoeft nooit naar het wkk-systeem om te kijken en u hoeft zich ook niet te bekommeren om het onderhoud ervan: u kunt zich volledig richten op uw bedrijf. Onderdelen en arbeidskosten zijn mogelijk inbegrepen, afhankelijk van uw contract.
   
 4. Een volledig uitgerust magazijn en op afroep beschikbare technici. Als u zelf onderhoudstaken uitvoert, moet u mogelijk onderdelen bestellen, wat tot vertraging zou kunnen leiden. Een onderhoudscontract met direct beschikbare onderdelen zorgt voor minimale downtime voor uw wkk-systeem. Sommige providers bieden een voertuigvolgsysteem via een satelliet en aflevering van onderdelen op locatie, waardoor een snelle inzet van de dichtstbijzijnde volledig op zijn taak toegeruste technicus mogelijk is als er een probleem optreedt.
   
 5. Vaste kosten die alle eventualiteiten dekken, wat zekerheid biedt voor de jaarlijkse gebruikskosten. Dit betekent dat u zich kunt concentreren op het runnen van uw bedrijf terwijl u weet dat altijd wordt voldaan aan de behoefte aan warmte en elektriciteit van uw bedrijf.

Lees meer over wkk en wat dit kan betekenen voor uw bedrijf.